keskiviikko 1. huhtikuuta 2009

Maalata kasvot, piirtää silmätMeikkaamisen, kasvomaalauksen ja maalaamisen eleissä on jotain yhteistä, jota olen kovasti pohtinut. Ja kun ihana pikkusiskoni minulle suositteli ihanaa Feistiä, ja maalaamisen ääniraitana on Reminder nyt sitten kulunutkin, niin tässä tämä video, väljästi aiheisiini liittyen.

Tänään matkasin Pohjanmaalle, lapsuuskotoon. Junassa pohdimme veljeni kanssa maalaamisen ja piirtämisen eroa. Emme halunneet kategorisoida, mutta väitin, että useimmiten piirtäminen on analyyttisempää toimintaa kuin maalaaminen. Jos analyyttisellä tarkoitetaan rationaalista, ja jos tuntemus, tunne ja tunnustelu taas ovat rationaalisuuden vastakohtia. Enpä tiedä, keskusteluun tempautuessa ajatuksen kehittely tuntui jonkin jäljillä ololta, mutta nyt tekisi mieli kiistää kaikki, enkä enää onneksi ihan tarkkaan muistakaan, mitä on tullut julistaneeksi. Vastaväitteitä olisi hauska kuulla. Tai kuulla muiden jatkavan ajatusta? Niin itsekin teen, mutta juuri nyt se pätkii, tämä päivä on ollut jo riittävän täysi.

4 kommenttia:

 1. Piirtämisestä ja maalaamisesta...mä olisin sanonut ehkä toisinpäin että maalaaminen on analyyttisempaa tai rationaalisempaa, mutta kumpikin voi olla tai olla olematta. Itselläni se analyysi osio tulee vasta teon jälkeen. Eli ensin pää katselee kun kädet tekee ja vasta sitten ajatellaan. Mutta tämä koskee oikeastaan vain tätä hetkeä ja elämäntilannetta.
  Vaikeaa vetää rajaa piirtämisen ja maalaamisen välille...missä se muuten menee? Olen sitä itsekin miettinyt...
  Ihanaa musiikkia muuten!

  VastaaPoista
 2. Ja vielä...
  tuo silmä on hieno, lisää omia videoita!

  VastaaPoista
 3. Hassua. Tajusin juuri, että kun itsellä keskeinen asia kuvan teossa on kaksiulotteiseen muunnetun tilan pohtiminen, niin siinähän kyllä saattaa olla viiva rationaalisempi väline ( jos siinäkään ) mutta ajatella voi paljon muutakin. Unohtaa vaikka sen tilan ihan kokonaan...
  Ja miten yleensä erottaa tunteen ajattelusta. Mutta viiva on erotteleva, kirurginveitsi jolla on mahdollista pilkkoa tilat ja käsitteet.
  On piirtäessä kuitenkin kosketuksen myötä tunne mukana - junamatkalla puhuttiin mm. digimaalauksesta. Minun päähäni ei mahdu, miten ilman fyysistä kosketusta voisi puhua maalaamisesta, mutta tämä ehkä on ihan vain omaa rajoittuneisuuttani.

  Niin. Ei varmaan ole järkeä erotella maalaamista ja piirtämistä kokonaan, mutta on niiden käsitteiden pyörittely jotenkin antoisaa.

  VastaaPoista
 4. Piirtämistä ja maalaamista on kyllä mielenkiintoista pohtia, koska joku ero niissä on. Ja niiden tekeminen tuntuu ehkäpä erilaiselta, mutta edelleenkään en osaa erottaa että missä se raja menee. Mikä on piirtämistä ja mikä maalaamista. Varsinkin kun tuo oma materiaalini, vesiväri, on sekä että.
  Mullakin on tuo rajote että digimaalaus ei kyllä ole maalaamista, mutta mä olen kyllä vanhanaikainen niin monessa muussakin asiassa:)

  VastaaPoista